У супутник Юпітера врізався гігантський невідомий об’єкт

У супутник Юпітера врізався гігантський невідомий об’єкт

Супутник Юпітера – Ганімед / фото: Forbes

Японські вчені з Національного університету в Кобе (Японії) упевнені, що в супутник Юпітера Ганімед врізався якийсь невідомий об’єкт діаметром близько 150 кілометрів. Супутник має досить великі розміри. Наразі припущення щодо зіткнення все ще залишається теорією. Якщо її вдасться підтвердити, то ті структури, що можна побачити на поверхні Ганімеда, виявляться найбільшими ударними структурами у всій Сонячній системі, які відомі вченим.

Про це повідомляє Forbes.

Співробітники японського університету повністю впевнені, що западини на поверхні величезного супутника Юпітера Ганімеде могли стати результатом падіння великого космічного тіла. Його приблизний діаметр становив 150 кілометрів.

Варто зазначити, що загалом Юпітер має відомих науці 79 супутників, серед яких саме Ганімед вважається найбільшим. Його розміри перевищують навіть розміри карликової планети Плутон. Супутник більший, ніж Меркурій, але при цьому його маса практично вдвічі менша. Діаметр Ганімеда досягає 5268 кілометрів. Його особливістю є наявність магнітного поля та власної атмосфери. Деякі фахівці вважають, що під його поверхнею може бути океан, заповнений солоною водою.

На поверхні Ганімеда присутня величезна кількість западин, візерунків та борізд. Вчені припускають, що борозни цього величезного супутника можуть бути певною частиною концентричної системи тектонічних западин.

«У тому випадку, якщо кільцева структура, яку можна побачити на поверхні Ганімеда, насправді виникла внаслідок численних ударів, то вона може стати найбільшою, яка лише відома вченим у нашій Сонячній системі. При цьому вкрай складно визначити те, які точні розміри мав ударний об’єкт, але ми припускаємо, що його діаметр становив близько 150 кілометрів», – зазначає Наюкі Хірата.

Для отримання подібного результату було вивчено знімки, зроблені космічними апаратами «Вояджер-1 і 2» у 1979 році. Також було проаналізовано фото, зроблені апаратом Галілео, який у 2001-2003 роках обертався навколо Юпітера.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.