У МОЗ розповіли, чи є в Україні заражені віспою мавп

У МОЗ розповіли, чи є в Україні заражені віспою мавп

У МОЗ відреагували на поширення мавпової віспи / фото: Цензор.нет

У Міністерстві охорони здоров’я закликають український народ не починати панікувати раніше часу через те, що у світі почав поширюватися вірус віспи мавп. На сьогоднішній день на території України не було зафіксовано жодного випадку зараження. Про всяк випадок медики нагадали про те, як саме відбувається поширення небезпечного вірусу.

Про це повідомляє МОЗ.

Заразитися захворюванням можна тільки в тому випадку, якщо відбувся прямий контакт із біологічними рідинами, кров’ю, шкірою або слизовими оболонками хворої людини, тварини. Існує великий ризик зараження в тому випадку, якщо в їжу вживалося м’ясо інфікованих тварин, яке не було достатньо добре оброблене термічно.

МОЗ зазначає, що віспа мавп може передаватись і між людьми. Але для цього потрібен максимально тісний контакт із виділеннями дихальних шляхів або біологічними рідинами. Також вірус може передатись, якщо стався контакт між пошкодженими ділянками шкірного покриву.

До групи ризику фахівці відносять членів однієї сім’ї, а також лікарів, які були змушені контактувати з інфікованими пацієнтами, але при цьому не дотримувалися жодних спеціальних правил безпеки. Не виключається, що інфікування може статися навіть через плаценту.

У середньому інкубаційний період віспи мавп триває 6-16 днів. У деяких випадках тривалість може становити 5-21 день. Захворювання має досить багато симптомів, які просто не можуть залишитися поза увагою. До основних з них можна віднести наступне:

  • Головні болі;
  • Гарячка;
  • Збільшуються у розмірі через запальний процес лімфовузли;
  • З’являється біль у спині;
  • Постійно турбує слабкість без видимої причини.

Через деякий час починає з’являтися висипка. У МОЗ говорять про те, що на шкірі сліди віспи мавп у 95% всіх випадків з’являються першими на обличчі. Для встановлення наявності захворювання необхідно використати спеціальні ПЛР-тести. Для того, щоб не заразитися, варто якнайчастіше мити руки, а також не контактувати із зараженими особами.

World Health Organization надала дані про те, що віспа мавп була зафіксована у 12 країнах. Усього було підтверджено близько сотні випадків. Хорошою новиною є відсутність смертей. У ВООЗ зазначили, що незабаром кількість хворих може збільшитися. У той же час, фахівці впевнені, що якщо почати діяти негайно, то поширення вірусу вдасться зупинити.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.