Вчений з’ясував, чому люди позіхають

Вчений з’ясував, чому люди позіхають

Чому люди позіхають / фото: health.grid.id

Ендрю Геллапа з Університету штату Нью-Йорк проаналізував ті дослідження щодо позіхання, що проводилися раніше і встановив причину його появи. Вчений припускає, що позіхання з’явилося дуже давно і протягом багатьох тисячоліть воно еволюціонувало. Воно виступає в якості соціального сигналу, який демонструє решті членів групи те, що людина, яка позіхає, зараз не настільки пильна, як зазвичай, тому інші повинні бути більш обережні.

Про це повідомляє Daily Mail.

Позіхання вважається характерним явищем для різних видів. Довгий час дослідники не мали достатньої кількості інформації щодо основної функції позіхання. Для того, щоб отримати нові дані, Ендрю Геллап проаналізував кілька наукових праць, у яких було розглянуто можливі причини виникнення позіхання у кількох груп тварин.

Вчений упевнений у тому, що позіхання є соціальним сигналом. Крім того, дослідження демонструють те, що між розміром мозку і тривалістю позіхання є певний зв’язок. На інтенсивність і тривалістю позіхання впливатиме розмір мозку.

«Позіхання може виникнути спонтанно або бути заразним. Перший тип має повністю фізіологічну природу, а другий виникає лише тоді, коли поруч хтось починає активно позіхати. Я припускаю, що еволюція заразливого позіхання відбулася недавно. Цей сигнал сьогодні поширений виключно серед тих груп тварин, яких можна назвати соціальними», – заявляє Геллап.

Дослідник зазначає, що заразне позіхання характерне виключно для соціальних видів, які можуть об’єднуватися між собою в групи. Особливістю є те, що цей тип позіхання розвивається тільки після того, як закінчиться період дитинства.

Є різні теорії щодо того, яке фізіологічне значення має позіхання. При цьому частина з них є помилковою, а інші не мають жодного наукового підтвердження. Наприклад, деякі фахівці заявляють, що позіхання дозволяє наситити кров киснем, але цей процес не має жодного відношення до дихання, адже їх контроль здійснюється за допомогою різних механізмів.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.