У Камбоджі рибалки витягли з річки величезного ската

У Камбоджі рибалки витягли з річки величезного ската

Рибалки витягли величезного ската / фото: Live Science

У північно-східній частині Камбоджі рибалки дістали з річки Меконг гігантського прісноводного ската. Його вага становила 180 кг. Ската вдалося впіймати за рахунок того, що він проковтнув ту рибу, що зловили рибаки.

Про це повідомляє Live Science.

Рибалки дістали величезного ската і відразу ж після цього повідомили про неймовірний улов вчених з Університету Штату Невада, що в США. Вони на сьогоднішній день працюють у Камбоджі та займаються вивченням річки Меконг. Цей річковий гігант відноситься до виду схилів Urogymnus polylepis. Він переважно живе у річках Індокитаю.

Вчені оцінили вагу і розмір ската, а потім знову повернули його в звичне місце існування. Результати дослідження продемонстрували, що вага прісноводного ската досягає 180 кг, ширина 1,9 метра, а довжина практично 4 метри. Варто відзначити, що в довжину входить також хвіст істоти, на кінці якого розташовується зазубрений відросток завдовжки трохи більше 15 сантиметрів. Зеб Хоган з Університету штату Невада зазначив, що цей вид скатів вважається найбільшим у всьому світі. Деякі вчені навіть називають його найбільшою прісноводною «рибою» на планеті.

Експерти знають замало про цей вид скатів, адже їх практично ніколи не вдається зловити. Також нічого не можна сказати про чисельність жителів прісноводних рік. Є припущення щодо того, що скати можуть зростати ще більшого розміру і впійманий екземпляр – це не межа. Наприклад, у Таїланді в 2009 році було спіймано ската, вага якого приблизно становила 249-349 кілограм, але офіційного зважування тоді не проводилося.

Водночас найбільшою прісноводною рибою вчені вважають білугу, яка може зростати у довжину до 8 метрів та важити близько 2 тонн. Водночас білугу не можна назвати повністю прісноводною рибою. Вона більшу частину часу проживає в морях, а в річках її можна побачити лише під час нересту.

У річці Меконг є всі умови для того, щоб у ній проживали такі величезні істоти. Сьогодні річка почала занадто сильно страждати через забруднення та вилов великої кількості риби. Саме тому було ухвалено рішення занести цих гігантських прісноводних скатів до списку тих видів, які почали зникати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.