Апарат NASA зафіксував потужний землетрус на Марсі

Апарат NASA зафіксував потужний землетрус на Марсі

На Марсі стався потужний землетрус / фото: pixabay

Наземний апарат InSight, відправлений для роботи на Марсі, зміг зафіксувати досить потужний землетрус. Його сила досягла позначки 5 балів. Це новий рекорд, адже раніше максимальні поштовхи мали силу 4,1 та 4,2 бали. Подія була зафіксована 4 травня. Це найсильніший землетрус, який тільки вдавалося зафіксувати за допомогою людського апарату.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Поштовх був помічений апаратом InSight 4 травня 2022 року. Варто зазначити, що за сейсмічною активністю цей пристрій спостерігає з кінця осені 2018 року і раніше марсотруси були слабшими. На Землі подібний землетрус можна було б назвати помірним і він міг стати причиною невеликих руйнувань. У випадку з Марсом ситуація дещо інша. На Червоній планеті спостерігається нижчий рівень сейсмічної активності, ніж на Землі, тому подібні поштовхи вважаються неймовірно потужними.

Вчені НАСА не можуть зараз точно назвати те місце, де стався на Марсі землетрус. Ця подія має ще вивчаться, як і всі інші 1300 марсотрусів, які вдалося зафіксувати за допомогою апарату InSight трохи більше, ніж за три роки досліджень.

Завдяки тому, що є можливість вивчати сейсмічну активність на Червоній планеті, експерти можуть набагато більше дізнатися про те, як відбувався процес формування. Також можна отримати інформацію щодо кори, ядра та мантії Марса, адже сьогодні відомо про планету не так вже й багато, як декому може здатися.

Брюс Банердт із Лабораторії реактивного руху NASA зазначив, що вчені після того, як вивчать новий землетрус, зможуть сформувати абсолютно нове уявлення про Червону планету.

Звернути увагу варто на те, що на Марсі поштовхи набагато слабші, ніж на Землі, тому фіксувати їх дуже проблематично. Саме тому апарат InSight обладнаний максимально чутливим сейсмометром. На сьогоднішній день апарат InSight не може повноцінно функціонувати і має технічні проблеми через те, що на Марсі почалася зима і в повітря піднялося безліч пилу.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.