На дні Тихого океану виявлено «дорогу з жовтої цегли»

На дні Тихого океану виявлено «дорогу з жовтої цегли»

Дорога з жовтої цегли на дні Тихого океану / фото: Nautilus Live

Якийсь час тому фахівці займалися дослідженням ланцюжка вулканів, розташованих на дні Тихого океану. Несподіванкою для них стала знахідка, яка своїм зовнішнім виглядом нагадала дорогу, викладену жовтою цеглою.

Про це повідомляє IFLS.

Як вдалося пізніше встановити, натуральна цегляна кладка утворилася внаслідок вулканічної геології. Вона зруйнувала породу поступово, що може дивувати. Варто зазначити, що під час дослідження фахівці користуються спеціальною роботизованою рукою. З її допомогою вони намагаються отримати зразок кірки з дна океану і їм це вдається.

За рахунок того, що «кіготь» використовувався професійно, вчені тепер мають унікальну можливість детальніше вивчити скупчення залізомарганцевої кірки. Вона являє собою морський осадовий матеріал. В основі цієї речовини знаходяться оксиди марганцю та заліза.

Після того, як було отримано необхідний фахівцям зразок, рука почала рухатися далі і виявила суху ділянку, яка стала повною несподіванкою. «Запечена кірка» була якоюсь дорогою. Її нібито виклали із справжньої жовтої цегли. Вчені зазначили, що коли вони побачили це неймовірне природне творіння, то вважали, що дорога може привести до відомого міста з міфів – Атлантиди.

В результаті проведеного додаткового дослідження вдалося з’ясувати, що це приклад того, як може поводитись давня вулканічна геологія. Знахідка геологічного характеру виявлена поруч із вершиною підводної гори Нутка. Сама гора розташована в Національному морському пам’ятнику Папаханаумокуакеа.

На самому початку ця ділянка могла нагадати дно озера, яке давно висохло. Потім було встановлено, що це гіалоклавіт – вулканічна порода, яка утворюється в результаті того, що високоенергетичні виверження відкладають фрагменти. Причиною того, що геологічне утворення зовні нагадує цеглу, є те, що воно було частково зруйноване внаслідок неодноразового нагрівання і потім подальшого охолодження. Це відбувалося через те, що у цьому регіоні регулярно відбувалися нові виверження.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.