Вчені розповіли, як часто потрібно прати постільну білизну

Вчені розповіли, як часто потрібно прати постільну білизну

Як часто потрібно прати постільну білизну / фото: freepik

Вчені відзначили, що чим довше людина користується однією постільною білизною, тим більше вона перетворюється на відмінне середовище, в якому спокійно можуть розвиватися грибки.

Про це повідомляє IFLS.

За рік людське тіло здатне виділити до 98 літрів поту. Разом із випромінюваним теплом виходить ідеальне середовище для різноманітних мікробів та грибків. Невелика кількість даних мікроорганізмів не здатна заподіяти людині шкоди, але якщо їх багато, то це стає серйозною проблемою. Мікробіолог Філіп Тьєрно з Нью-Йоркського університету рекомендує прати постільну білизну щотижня.

Імунологи прозвали постільну білизну «резервуарами алергенів». Причиною цього є те, що в ньому може накопичуватись величезна кількість речовин, здатних спровокувати появу алергічної реакції. До таких речовин можна віднести пилок, шерсть свійських тварин, фекалії, залишки кліщів та інше. Алергени у свою чергу провокують розвиток різноманітних захворювань, які мають пряме відношення до алергії. Досить часто в результаті їх впливу людина починає страждати на астму. У зв’язку з цим чисте ліжко не тільки охайно виглядає і приємно пахне, але ще й безпечніше для здоров’я.

Якщо постільна білизна не змінюється більше трьох тижнів, збільшується ризик появи шкідливих бактерій у підковдрі. Найбільш небезпечним вважається золотистий стафілокок, який може стати причиною різних проблем, наприклад, викликати акне або навіть пневмонію.

Не менш небезпечною є кишкова паличка. Коли вона потрапляє на людське тіло, то може спровокувати проблеми із сечовивідною системою. Якщо вчасно не випрати постільну білизну, у ній можуть з’явитися пилові кліщі, які живляться відмерлими клітинами людської шкіри. Тому необхідно уважно стежити за чистотою ліжка, щоби потім не боротися з численними захворюваннями.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.