Історичний рекорд: в Україні російські генерали мруть, як мухи один за одним

Історичний рекорд: в Україні російські генерали мруть, як мухи один за одним

В Україні російські генерали мруть, як мухи / фото: ТСН

Загибель генералів і адміралів на війні — випадок нерідкий, але все-таки неординарний і впливає на хід військових дій довірених їм армій і флотів. У минулому, коли генерали справді йшли в ар’єгарді і билися нарівні з солдатами, втрати були, але не фатальні — кілька людей за багаторічні війни.

У 20 столітті, у другій світовій війні, яка тривала майже 5 років, кількість загиблих вищих чинів різко зросла. Вікіпедія пише, що за час Великої Вітчизняної війни загинуло 416 генералів та адміралів СРСР та 289 Третього рейху. Тоді командувачі теж перебували зі своїми арміями на фронтах і керували боями безпосередньо на першій лінії. Причина такої різниці — радянське керівництво не берегло людські життя як рядових, так і офіцерів різного рангу. За 10 років війни в Афганістані знайшли там свою смерть 5 радянських генералів та 1 із США (він загинув в авіакатастрофі).

І ось війна 2022 року. Росія віроломно напала на Україну, назвавши це спецоперацією. До того агресор позиціонував себе як другу армію світу (після США), українські ЗСУ ставили лише на 22 місце. У перший день війни всі російські ЗМІ та ТБ трубили про швидке взяття Києва та парад на Хрещатику. Вони своїм військам парадну форму прихопили. Навіть оркестр військовий взяли, що у них 9 травня марширує на Червоній площі. І західні військові міністерства були впевнені, що Україна зможе протистояти могутній армії РФ не більше ніж 4 дні.

Але, як говорить один мудрий народ, «не так сталося, як гадалося». Через місяць боїв і вражаючих втрат в живій силі та техніці, ошметки «другої армії» ганебно відступили від Києва, залишаючи за собою розруху та дикі військові злочини. Змінилася і риторика влади — вони вирішили обмежитися територіями ДНР/ЛНР та пробити коридор на південь. Там їм успішно протистоять воїни ЗСУ, тому похвалитися російським військам нічим. Хоча 9 травня вже на носі.

Кількість загиблих російських солдатів за два місяці військових дій – понад 25 тисяч – і це лише офіційно. Насправді ж британська розвідка називає цифру близько 40 тисяч вантажів 200 і майже 90 тисяч поранених. Серед них кожен 20-й — офіцер, є вже 10 генералів. Підтверджено загибель 8 вищих чинів військ РФ, ще двоє загинули позачора під Ізюмом, на тому самому командному пункті, куди приїжджав начальник Генштабу Герасимов, і його чи то поранили, чи встиг вчасно змитися. Ця інформація перевіряється.

Серед поранених ще з десяток військових із великими зірками на погонах, у лікарні лежить і найкращий друг Рамзана Кадирова Руслан Геремєєв, який за 9 років після вбивства Нємцова виріс від майора до генерал-майора.

Ось лише деякі прізвища генералів, яких більше немає у військах РФ завдяки військовій майстерності українських військ:

  • А. Суховецький – Заступник командувача 41-ї загальновійськової армії
  • В. Фролов – Заступник командувача 8-ї гвардійської загальновійськової армії
  • В. Герасимов – Начальник штабу 41-ї загальновійськової армії (це брат начальника Генштабу)
  • А. Колесников – Командувач 29-ї загальновійськової армії
  • О. Мітяєв – Командир 150-ї мотострілецької дивізії
  • А. Мордвічов – Командувач 8-ї гвардійської загальновійськової армії
  • Я. Рязанцев – Командувач 49-ї загальновійськової армії
  • А. Симонов – Начальник військ РЕБ ЗС РФ Західного військового округу

Інформацію щодо них підтверджує Генштаб ЗСУ.

За словами волонтера Юрія Касьянова, російські воєначальники змушені їхати на передову, оскільки бойовий дух їхньої армії вкрай низький і вони мають надихнути їх на подвиги.

«Щоб закрити очевидні огріхи в управлінні військами, ці генерали приїжджають до небезпечних зон, самі намагаються керувати, підняти погано мотивованих бійців в атаку своїм прикладом і так далі. Ну і отримують, звичайно. Це нормально. Дохлих генералів буде ще більше».

Правильно сказав: найкращий російський генерал — це дохлий генерал.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.