На думку фізиків, часу може не існувати

На думку фізиків, часу може не існувати

Часу може не існувати  / фото: freepik.com

Фізики припускають, що насправді часу не може не існувати. Якщо це так, то з’являються нові можливості, які необхідно сприйняти максимально серйозно.

Про це повідомляє SciTechDaily.

Сем Барон з Австралійського католицького університету вважає, що на сьогоднішній день фізика переживає серйозну кризу. Все минуле століття люди намагалися пояснити закони Всесвіту і для цього використовували дві популярні теорії. Першою стала загальна теорія відносності, а друга квантова механіка.

Фахівець зазначає, що саме квантова механіка здатна добре продемонструвати те, як усе працює у світі частинок і тієї взаємодії, що виникає між ними. Загальна теорія відносності при цьому застосовується для опису загальної картини гравітації та руху об’єктів у космічному просторі. Дані теорії дуже непогані, але якщо їх докладно розглядати, то вони будуть сильно суперечити одна одній. Вчені повністю згодні з тим, що настав час заміни цих теорій якоюсь абсолютно новою.

В даному випадку йдеться про теорію «квантової гравітації». З її допомогою можна було б замінити попередні теорії, але при цьому залишити все те, про що вони говорять. При цьому нова теорія повинна пояснювати, як саме може працювати гравітація в найменшому масштабі.

Фізиками були запропоновані різні варіанти, але найбільш популярною стала петлева квантова гравітація. У ній йдеться про те, що тканина простору і часу включає величезну кількість неймовірно маленьких дискретних фрагментів або «петель». Особливістю цієї теорії виступає те, що вона виключає існування часу.

Що ж робити і як жити, якщо подібна теорія насправді виявиться вірною? Життя у світі, де немає часу, може здатися просто нереальним. Люди завжди планують майбутнє з огляду на те, що вони знають і пам’ятають про минуле. Якщо буде встановлено те, що часу насправді не існує, це стане причиною зупинки всього світу. Водночас вихід із навіть такої цікавої ситуації існує. Фізика може спростувати існування часу, але при цьому нові теорії ніяк не чіпають причинно-наслідкового зв’язку. Відповідно, саме причинність є основною характеристикою для нашого Всесвіту, а не час, як усі звикли думати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.