Розкрито головну причину танення шельфових льодовиків в Антарктиді

Розкрито головну причину танення шельфових льодовиків в Антарктиді

Антарктида / фото: pixabay.com

Співробітники Британської антарктичної служби вдалися до методу комп’ютерного моделювання для того, щоб встановити основну причину танення шельфового льодовика Ларсена С, який знаходиться в Антарктиді.

Про це повідомляє Journal of Geophysical Research.

В основі моделювання використовувалися реальні прямі спостереження за небезпечним регіоном на Антарктичному півострові. За рахунок цього вдалося максимально точно встановити певні закономірності танення льодовика.

Проведене дослідження продемонструвало те, що сонячна радіація може вважатися найголовнішою причиною того, що відбувається поверхневе танення. Ще двома важливими факторами є наявність теплих сухих вітрів або фенів, а також хмарного покриву, який здатний вплинути на енергетичний баланс поверхні. У тому випадку, коли температура поверхні дуже висока, то хмари можуть стати причиною ініціювання або збільшення періодів танення.

Додатково звернути увагу варто на кілька великомасштабних кліматичних факторів. Основними можуть бути антарктичні осциляції, центр низького тиску моря Амундсена, і навіть Эль-Ниньо. Певною мірою вони також впливають на танення льодовика тим, що можуть міняти метеорологічні умови і навіть енергетичний баланс поверхні. Наприклад, SAM може вплинути на те, як часто виникають фени, а також на те, наскільки часто у хмарному покриві можуть з’являтися просвіти.

Фахівці підкреслили те, що через досить швидку зміну клімату і помітне підвищення середньої температури повітря на планеті, умови, що провокують танення льодовиків, будуть з’являтися набагато частіше. Якщо шельфові льодовики продовжать танути, то збільшується ризик сповзання льодовикового щита Антарктиди в океан, що спричинить підвищення рівня світового океану і призведе до катастрофічних наслідків.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.