Які будинки в Україні можуть витримати обстріли – відповідь експерта

Які будинки в Україні можуть витримати обстріли – відповідь експерта

Обстріли житлових будинків / фото: Радіо Свобода

У різні часи для будівництва житлових будинків на території України застосовувалися різні технології. Саме від цього залежить те, які саме будівлі зможуть витримати обстріли ворожих військ. Які будинки можна назвати надійними, а до підвалів яких краще не заходити, щоб не загинути під завалами? Про це детально розповів Едвард Пухаєв, який є будівельним експертом.

Про це повідомляє Інформатор.

Ті будинки, що зводилися з 2010 року є переважно монолітно-каркасними будинками. Вони є максимально безпечними. У той же час, потрібно обов’язково звертати увагу на сигнали повітряної тривоги навіть тим людям, які живуть саме в таких будинках. Варто зазначити, що будівлі такого типу мають найвищий відсоток того, що вони зможуть вистояти під обстрілом.

Будівлі, збудовані в період 2000-2010 роках, також досить міцні, адже для їхнього зведення використовувалася цегла. Вони безпечніші, ніж панельні, але при цьому трохи не дотягують до новобудов.

Побудовані в СРСР будинки будуть або панельними, або цегляними (старіші), вважаються дуже надійними. Якщо в них потрапить снаряд, то вони зможуть або витримати удар, або спостерігатиметься лавиноподібний тип руйнування. Щодо безпечного місця в такому випадку можна назвати поверхи, що знаходяться посередині будівлі. Також не варто забувати про правило двох стін. Фахівці радять ховатися на середньому поверсі безпосередньо на сходовій клітці. Ховатися в панельних будинках дуже небезпечно. Підвали будуть повністю завалені уламками, якщо снаряд потрапить прямо в ціль і тому займатися евакуацією постраждалих буде вкрай проблематично.

Якщо розглядати ті будинки, що зводилися до 50-х років минулого сторіччя, то вони переважно цегляні. Перекриття можуть бути або бетонні або дерев’яні. Про безпеку таких будинків можна говорити лише з урахуванням їхніх технічних характеристик, які можуть відрізнятись у кожному індивідуальному випадку. Якщо перекриття дерев’яні, це може закінчитися сильною пожежею. Водночас старі будинки мають надійні бомбосховища, де і можна буде безпечно перечекати обстріл.

Якщо ж будівля була збудована 1920-х, то вона точно спалахне після попадання снаряда, адже має дерев’яне покриття. З такого будинку потрібно йти відразу після оголошення тривоги.

Зміцнити безпечне місце можна такими способами:

  • Бажано, щоб із підвалу було два різні виходи. Варто обов’язково перевірити вентиляцію у приміщенні.
  • За відсутності другого виходу, у підвалі обов’язково мають бути ломи та лопати, сокири, які допоможуть у разі виникнення завалу. Вони повинні бути в різних частинах приміщення, щоб був доступ хоча б до частини інструментів.
  • Необхідний великий запас води для пиття.
  • Варто придбати пару вогнегасників.
  • Бажано заздалегідь дізнатися, скільки знаходиться в будинку мешканців, щоб у разі руйнування будинку рятувальники знали, скільки людей потрібно шукати.

Ці прості поради допоможуть урятувати життя.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.