Природний імунітет чи вакцинація: що краще захищає від коронавірусу

Природний імунітет чи вакцинація: що краще захищає від коронавірусу

Пандемія коронавірусу / фото6 ВВС

Нове дослідження вчених підтвердило те, що від COVID-19 здатна захистити лише вакцинація. Природний імунітет у людей, які раніше перехворіли на коронавірус, буде не настільки ефективним. Також вдалося встановити, що на імунну відповідь проти різних штамів COVID-19 впливатиме те, з яким варіантом імунітет зіткнувся вперше.

Про це повідомляє Cell.

Подібне явище отримало назву імпринтинг, характерний для вірусів грипу. Вони змінюються кожен сезон і постійно утворюють унікальний імунний ландшафт, який відрізнятиметься у кожному індивідуальному випадку. Вплив тих вірусів, що були раніше, може стати причиною ускладнень, а також робити реакцію на нові типи слабішу.

Під час проведеного дослідження експерти провели порівняння рівнів, а також типів антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2 у тих пацієнтів, які брали участь у клінічних випробуваннях вакцини BioNTech-Pfizer та тих, що проходили лікування на самому початку пандемії у Stanford Medicine. Вони перехворіли досить давно і були заражені першим штамом коронавірусу Wuhan-Hu-1.

Як показали результати дослідження, рівень антитіл у інфікованих людей був різним і поступово знижувався після зараження. У випадку з вакцинацією імунна відповідь була стабільною, а рівень антитіл досить високим. Вакцина, яка була створена на основі мРНК, дозволяла згенерувати найвищий рівень антитіл. У той самий час решта препаратів також демонстрували дуже широкий діапазон антитіл. Вузький спектр антитіл був зафіксований у пацієнтів, які перехворіли на коронавірус на початку пандемії. У їхньому організмі було не так багато клітин, які могли б ефективно зв’язуватися з характерними для нових штамів S-білками.

Додатково проводили дослідження лімфатичних вузлів двох категорій людей. Експерти встановили, що у людей, що отримали щеплення, зародкові центри активно виробляють антитіла протягом мінімум 8 тижнів. У випадку природного захисту організму, зародкові центри були недостатньо добре сформовані, а також не містили основних типів імунних клітин.

Раніше ми писали, що COVID-19 викликає нові захворювання у людей похилого віку. Коронавірус вражає не тільки легені, але і багато інших важливих органів. Американські дослідники провели аналіз великого обсягу інформації та встановили, що вірус найбільш небезпечний саме для людей похилого віку.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.