Чи ефективне бустерне щеплення проти Омікрону

Чи ефективне бустерне щеплення проти Омікрону

Бустерне щеплення / фото: ВВС

Національний інститут охорони здоров’я Нідерландів (RIVM) опублікував результати дослідження, під час якого вони спробували встановити, наскільки ефективною є бустерна доза вакцини проти коронавірусу. Дослідження було проведено на території Нідерландів. Вдалося встановити, що додаткове щеплення здатне захистити від Омікрону приблизно на 68%.

Про це повідомляє NOS.

Якщо зробити вчасне щеплення, то в такому разі ризик зараження варіантом Дельта стає нижчим приблизно на 76%. Якщо ж людина не хворіла раніше коронавірусом і при цьому не була щеплена, то після зараження ризик повторної хвороби стає меншим на 78%.

У випадку з Омікроном ризики склали 33% після щеплень, а також 25% після того, як людина перехворіє. Після того, як буде додатково отримана бустерна доза, показник захисту був збільшений до 93% щодо штаму Дельта і до позначки 68%, якщо говорити про Омікрон.

Водночас фахівці намагаються встановити, наскільки довго діятиме захисна дія бустерів. Не варто забувати ще й про те, що в ході дослідження було вивчено лише один варіант штаму Омікрон – ВА.1. На сьогоднішній день по всьому світу почав активно поширюватися ще більш заразний підвид Омікрону – ВА.2. Фахівці зробили попередження щодо того, що незабаром він стане основним на території Нідерланду.

Раніше вже проводилися дослідження, за допомогою яких фахівці хотіли з’ясувати, наскільки ефективними можуть бути ті чи інші вакцини у боротьбі з Омікроном. Наприклад, робота американських експертів продемонструвала те, що мРНК-вакцини ефективні на 81%, а ефект зберігається півроку після того, як людина отримає два щеплення. Через шість місяців показник падає до позначки 57%. Якщо буде зроблено бустерне щеплення, це дозволить повторно зміцнити імунітет на 90%.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.